waarnemingen en laatste nieuws

Je hebt wel eens van die dagen, dat alle superlatieven tekort schieten en vandaag was zo'n dag. Om 10:00 uur stond er een fantastisch en reuze enthousiaste groep deelnemers klaar op de parkeerplaats bij de Kwade Hoek. Een heerlijk zonnetje, rustig briesje en schitterende wolkenpartijen. Dat beloofde een prachtige excursie te worden en dat werd het ook. Met het grandioze licht, raakten we allen al snel onder de indruk van de stuifduinen en de ruigten, waar dit gebied terug is gegeven aan de elementen van de zee. Al pratend over het gebied en zijn schoonheid, ontedekten we al snel een wintergast die in ons land zeldzaam is; de kleine burgemeester, een meeuwensoort.

Terwijl we genoten van de zon, vogels als ijsgorzen en deze sneeuwgorzen, zagen we de dreiging vanaf zee ons naderen. Tegen de tijd dat we achter op de slikken plaat waren, sloeg het weer totaal om en ontlaadde de git zwarte lucht zich in een onweersbui, waaruit zich grote hagelstenen stortten. De meestal wat schuwe bonte strandlopers en de minder schuwe drieteenstrandlopers, zochten een veilig heenkomen, net als wij. Maar in de Kwade Hoek is niets waar je op terug kan vallen, dan alleen je aanpassen aan de omstandigheden. Dus zaten wij dicht bij elkaar en vergaten de steltlopertjes hun natuurlijke angst en kwamen massaal voor en naast ons zitten om achter grassprietje te kunnen schuilen tegen de hagel. Wat een prachtig en indrukwekkend gezicht was dat, puur genieten. Ja de kleine burgemeester was uniek en zeldzaam, maar dit natuurlijk fenomeen was vele malen indrukwekkender. Toen de bui weg trok en iedreen nog steeds vol goede moed was, hebben we besloten om de route maar te verlengen en een stuk door het moerasachtige riet te lopen, waar we prachtig baardmannetjes zagen, de cetti's zanger en waterral hoorden en diverse watersnippen en een bokje voor ons zagen opvliegen. De ochtend kon al niet meer stuk.

Maar de schepping had meer in petto, want de zon brak weer door en betoverde het landschap. De sneeuwgorzen verzorgden een waar luchtbalet, waar je wel van moest genieten. Nog maar een stukje erbij aan knopen met ieders instemming, want er zouden ook nog fraters en strandleeuwrikken zitten. Een overweldigend mooi stuk hebben we nog door het water geplonst, waar we wel fraters zagen en nog een vijftal bokjes, maar de strandleeuwerik zagen we uiteindelijk niet. Was geen gemis, de dag was al perfect en compleet. Voor ons in elk geval één van de mooiste excursies die we ooit hebben gegeven.  

Vandaag een bijzondere dag gehad. Op excursie in de Kwade Hoek, waar de topper een zeearend juveniel was, die redelijk dichtbij ging zitten. Maar ook de witwang stern in Stellendam, de kleine alk op Neeltje Jans, de parelduiker en later nog de rosse en grauwe franjepoot in plan Tureluur. Echt een topdag

Het wordt weer eens tijd, om weer wat van ons te laten horen. Helaas konden we de laatste tijd, er bijna niet op uit trekken in de natuur en dan heb je dus ook niet veel te melden. Vandaag was een kille en winderige herfstdag, waarin het voortdurend wisselde tussen zonneschijn en een fikse bui.

Nee dan wil ik het nu eens niet hebben over een zeldzame waarneming van een vogel, zoals een al zeer vroege wintergast die ik vanmiddag ontdekte, de Roodhalsgans. Maar juist eens iets wat zo gewoon lijkt. Het zonnetje schijnt en tegelijkertijd valt er een hoosbui regen. Gewoon een paar koeien staan gelaten met hun achterste naar de regen toegekeerd, te wachten op een beter moment. Een ekster zag zijn kans echter schoon en ging zijn taak als ossenpikker op zich nemen en de koeien lieten het gelaten toe. Een buizerd (zie je niet op dit plaatje) zat er net achter op een paaltje, het hele tafereel met een schuin draaiend kopje, waar te nemen. Wist niet wat hij er van moest denken en de ekster had er voor de rest geen boodschap aan, dat ik het tafereel stond te bekijken. Door de combinatie van zon en regen, was het gewoon een geweldig momentje van eenvoud, om van te genieten, prachtig.

Beste bezoeker. Door een aantal sterfgevallen en ziekte, hebben we de laatste weken even niets geplaatst. Het hakte er even heel erg op in op ons gezinsleven, maar we zien met vreugde toch weer de toekomst tegemoet. Daarom zien we er naar uit om volgende week weer ons excursie programma op te pakken en weer heerlijk op pad te gaan in de Biesbosch. Wie weet wat voor fantastische ontdekkingen we weer doen en hoeveel we met elkaar weer kunnen genieten. We zien er naar uit in elk geval.

Hoewel een druilerige dag, mochten we vanmorgen een enthousiaste groep vogelliefhebbers welkom heten bij het bezoekerscentrum de Tenellaplas in Oostvoorne, voor een excursie in de bijzonder mooie duinen en het strand. En gelukkig is het gebied van een zodanige schoonheid en diversiteit, dat zelfs op een druilerige dag als vandaag, wanneer zich weinig vogels laten zien, er zoveel bijzonder mooie dingen te zien zijn om je over te verwonderen. De prachtige Parnassia, de bladrozet van moeraswespenorchis, de resten van een aangespoelde jonge bruinvis, een paar reeën die verrast werden door ons bezoek en er snel vandoor gingen, zijn allen prachtige momenten. Maar ook met welke kracht de storm van afgelopen week, zijn littekens getrokken heeft in het landschap, maar wel een zo'n dynamisch en mooie landschap, dat zichzelf snel weet te herstellen.

Nee de regen hinderde niet en we hadden een fantastisch groep bezoekers die er ook van konden genieten, ook al zag men weinig vogels. Maar ja natuurlijk zagen we nog wel vogels, zoals de elegante tapuit die weer langzaam aan op weg zijn naar het zuiden en aan het strand de eerste drieteenstrandlopers die nog aan het ruien waren van zomerkleed, naar winterkleed. Een geweldige ervaring. Maar ook de slechtvalken wisten dat de steltlopers beschutting zochten bij de slikken en zaten of wel geduldig te wachten op een paal, of zweven boven de duinen, op zoek naar vogels die de luwte opzochten. Alles in de natuur leeft in een wankel evenwicht met elkaar en als je er oog voor hebt, kan jij je daar alleen maar over verwonderen. En hoewel na afloop van de excursie, de regen alleen maar erger werd, konden we tijdens een korstondige pauze, op de Maasvlakte nog een zelzame waarneming doen. Daar zagen we de Morienel plevier. Deze zomer in Schotland gezocht in zijn broedgebied en niet gevonden, maar wel vandaag op de Maasvlakte. Kortom een fantastische dag.

Nieuwe commentaren

03.12 | 13:01

Mooie en leerzame site! ik hoop snel weer met jullie mee te gaan!

...
12.06 | 19:26

Hoi Christoffel, dat is een mooie en bijzondere waarneming. Er zullen nog niet veel blauwe glazenmakers vliegen en dan is zo'n waarneming heel leuk.

...
11.06 | 15:16

hoi ron,
vandaag zijn we gaan wandelen in molenschot bij t Burgtse baantje.
Daar hebben we een blauwe glazenmaker gespot hebben.
Youri zag hem natuurlijk t eers

...
22.01 | 18:33

Dank je wel Mariette, jullie hebben een geweldige omgeving daar op de Zuid Hollandse eilanden. En ik vind het prachtig om daar samen van te kunnen genieten.

...