waarnemingen en laatste nieuws

Ondanks het grauwe en koude weer, zou je verwachten, dat de Kwade Hoek, weinig bijzonders zou opleveren. Niets was minder waar, het landschap was prachtig en we zagen veel bijsondere eetbare planten. Maar daarvoor hadden we niet de excursie voor Vogelbescherming. Maar ook qua vogels, was het een bijzondere excursie. De sfeer in de groep was fantastich en zo konden Jefta en ik, beiden aansluiten bij de behoefte van de excursie deelnemers. Natuurlijk zagen we de wel te verwacht...en ijsgorzen, sneeuwgorzen en strandleeuwrik, maar het meest indrukwekkende was de blauwe kiekendief. Nou ja, dat gold voor het duingebied. Op zee zagen we roodkeelduikers (op zich al ongewoon voor de Kwade Hoek, maar we hadden onafhankelijk zo onze twijfels. Waarom? Omdat wat we zagen meer leek op 2 parelduikers. Gelukkig had Robert foto's gemaakt en daaruit bellen onomstotelijk dat het inderaad om juveniele parelduikers ging en dat was de 3e keer ooit, dat ze daar waargenomen zijn. Dat was dus wel een uniekum. Maar ook de blaue kiekendief zorgde voor een bijzondere beleving. Kortom, de sfeer en heel bijzondere waarnemingen, zorgden voor een fantastische excursie dag. En dank aan Robert Zuljar, die ondanks de belabberde licht omstandigehden, toch een aantal mooie foto's heeft geleverd. Klasse en en dank aan ieders inzet.

Iemand die denkt dat de Parnassiavlakte bij Oostvoorne saai is, die heeft het volledig mis. Ja qua zeer zeldzame planten, kan je er beter begin Juni komen, maar qua trekvogels is dit gebied op de scheiding tussen zout en zoetwater, echt uniek.

Vandaag hadden we een excursie met een zeer enthousiaste groep, die naast het weer en de trekvogels, het tot een enorm succes hebben gemaakt. We kwamen in elk geval tot het minimale aantal van 65 soorten en dat is voor een excursie zeer... veel. En daarbij zaten ook echt wat meer zeldzamere soorten als de rouwkwikstaart en beflijster er tussen. Maar ook de middelste zaagbek en geoorde fuut, zijn in deze tijd toch minder algemeen op zoet water.

Zowel qua variatie van biotoop en natuurschoon, was het zeer variabel. Daarbij konden we ook de deelnemers kennis laten maken met eetbare planten, ter afwisseling van de vele vogels die we zagen en/of hoorden.Zeker ookdoor het weer, een zeer unieke dag.

Vaak hebben we meer het oog op de meer zeldzame soorten, maar alles bij elkaar opgeteld hadden we minstens 65 verschillende soorten vogels.

Kortom, een geslaagde dag denken we voor iedereen.

Dat de herfst er aan zit te komen, zag ik vanmiddag wel in de Biesbosch. Tienduizenden eenden die aan het ruien waren. Maar ook al de eerste smienten terug in ons land. Een bijzonder indrukwekkend schouwspel was een jagende visarend en een verrassende soort was wel de kleine zwaan, die waarschijnlijk de zomer over in Nederland is gebleven. De eerste tapuitjes, kleine zilverreigers en casarca's, maakten het plaatje van de Biesbosch compleet.

Omdat we iedereen die toch regelmatig met ons mee gaat, hebben we besloten om voor komend seizoen weer een aantal nieuwe excursies te gaan organiseren. De laatste jaren hebben we veel bijgeleerd, over o.a. planten en insecten en afgelopen zaterdag ook een cursus gevolgd over eetbare planten in de natuur. Het mooiste van natuur beleven is, dat je zoveel mogelijk zintuigen kan gebruiken en dat willen we komend seizoen ook proberen over te dragen tijdens onze excursies. Op de website kunt u zien wat we voorlopig gepland hebben en we hopen binnenkort de eerste excursies bij Vogelbescherming on line te zetten.

Omdat we ook steeds vaker andere excursies hebben, hebben we ook de tarieven die we voor groepen hanteren, overzichtelijker gemaakt en in vergelijking met veel andere organisaties bieden we ook voor die excursies, wanneer u met een paar mensen of groep, een excursie met ons wil doen, een aantrekkelijk tarief. Kijk er gerust naar en misschien doet u wel een leuk idee op, waarbij wij u van dienst kunnen zijn.

De excursies voor Vogelbescherming zijn bijna altijd gratis, en daarvoor kunt u zich alleen opgeven via de website van Vogelbescherming.

We hopen komend seizoen in elk geval weer veel mensen te mogen begroeten, tijdens de excursies

Tot ziens en vriendelijke groet,

Ron, Jonathan en Jefta Leeuwis

Aangezien het nieuwe excursie seizoen eraan komt en we altijd graag iets nieuws willen laten zien en vertellen, maar ook omdat we onze eigen kennis willen verbreden, hebben we vandaag een cursus gevolgd over eetbare planten. Dat was boeiend en heel verrassend, dat er zoveel eetbare planten zijn te vinden in zowel zoetwater en zilte gebieden. We hopen dan ook dat we de opgedane kennis met iedereen te kunnen delen. Nadien zijn we nog planten wezen spotten en vonden nog een bloe...iende moeraswespenorchis en uitgebloeide vleeskleurigeorchis, en groenknolorchis. Maar ook zeldzame soorten als de herfstbitterling, vierrijige oogentroost, slanke gentiaan en rond wintergroen. Ondanks het weer zagen we zelfs nog een zeldzame en mooie soort vlieg; het heelblaadjesboorvliegje. Een mini, maar wel een heel mooie soort. Het zijn niet de beste foto's met de telefoon genomen, maar het geeft even een indruk, van wat voor moois er allemaal in onze natuur te vinden is.

Nieuwe commentaren

31.08 | 23:46

Dit is een uitsluipende beekrombout. Excuses voor de late reactei

...
29.08 | 23:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

...
04.05 | 13:46

Wat voor insect is dit?

...
15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...