waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Voor ons misschien weer eens heerlijk om een winter te hebben, maar dat geldt niet voor alle vogels. In tegenstelling tot zijn naam veronderstelt, kan de ijsvogel erg slecht tegen winterse vorst. Zij hebben het moeilijk, omdaat ze niet kunnen jagen op vis. Zitten er ijsvogels bij je in de buurt, kan je ze helpen, door een wak open te houden op een veilige plek. Ik vind het in elk geval spannend hoe groot de sterfte onder de ijsvogels deze winter zal zijn.

Over de Kwade Hoek kan je hele verhalen vertellen, gedichten schrijven of lyrisch worden. Hoe dan ook, in de Kwade Hoek gaat het altijd om beleving en die is er standaard geweldig. Vorige week konden we genieten van de wervelende danspracht in de zon, van duizenden bonte strandlopers en drieteenstrandlopers en zagen we voor het eerst daar een klapekster. Op een grauwe dag als vandaag zagen we voor het eerst een ijseend en nog wel in het binnen water en ook nog een adalut in winterkleed, maar ook veel ijsgorzen en een paar velduilen. Na zoveel jaren blijft het ons verbazen, dat er altijd wel weer iets moois te ontdekken is in de Kwade Hoek.

De Argusvlinder, een zorgenkindje onder onze Nederlandse vlinders. Al jaren gaat hij achteruit, maar niemand weet waarom. De rupsen leven in de wortels van het gras, dus dat zou niet het probleem moeten zijn. Dit jaar hebben we ze nog nauwelijks gezien, maar vandaag was er leek het wel een explosie van de Argusvlinder. In de tuinen, het kippenbos en polder Langebroeken en Kortebroek, overal waren ze te zien. Echt geweldig om zo'n prachtige herfstdag te hebben en vrolijk van te worden

Misschien heeft u als volgers van onze website, het idee dat we er mee opgehouden zijn? Niets is echter minder waar, maar in navolging van het beleid van SBB en Vogelbescherming en andere natuur organisaties, waar we meer of minder bij zijn betrokken, stellen ook wij ons nu terughoudend op. Dit omdat we ook onze verantwoordelijkheid willen nemen, in de bestrijding van het coronavirus. Natuurlijk gaan we er af en toe op een verantwoorde manier samen of individueel op uit en mijden we drukke plaatsen. Gelukkig wonen we in een omgeving, waar dicht bij huis ook genoeg te beleven is. Het is lente en dus zijn we blij dat we de eerste vlinders zagen en de terugkerende boerenzwaluwen en purperreigers. En natuurlijk vinden we het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en hopen dat we samen met u straks er allemaal weer gezond en goed uit deze sitiuatie komen en van de prachtige natuur kunnen genieten.

De laatste maand hebben we zo'n extreem weer gehad, dat het wel noodzakelijk was om vandaag voor te gaan lopen in de Kwade Hoek, voor de excursie van volgende week. En dat bleek ook wel, want we hebben de Kwade Hoek zelden zo nat gezien en duinen die door de storm weggevaagd zijn. Duinpannen waar nu water in stond en zelfs stukken drijfzand. Het was fantastisch mooi en zeer indrukwekkend om te zien, wat de kracht van de elementen met het landschap doet. Gelukkig liet storm Dennis vandaag nog op zich wachten, zodat het zelfs warm was. Maar laarzen nu echt noodzakelijk. In de Kwade Hoek zagen we niet veel vogels, maar het was ook laag water. Wel een verrassing om een zeearend te zien die achter de ganzen aanvloog. Uiteindelijk bijna 12 km gelopen samen met mijn vrouw en daarna nog even een paar plaatsen bezocht, waar wat zeldzaams was waargenomen, waaronder deze witbuikrotgans en die had ik al heel lang niet meer gezien. Maar ook de zwarte rotgans was mooi. Al met al hebben we goede hoop op een mooie excursie volgende week en hopen dat iedereen de voeten droog kunnen houden en dat we met zijn allen kunnen genieten van de prachtige zandsculpturen die de stormen hebben achter gelaten.

Nieuwe reacties

23.09 | 17:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vogelbescheming, de maandag na het eerste weekend van december

...
21.09 | 23:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek maar kan deze niet vinden op de website van Vogelbescherming.
Wat kan ik doen om mij aan te

...
29.08 | 23:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

...
15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...