waarnemingen en laatste nieuws

We zijn gewoon om elke excursie die we houden, om die voor te gaan lopen. Dat hebben we vandaag gedaan in de Sliedrechtse Biesbosch. Het is er fantastisch mooi, dus hebben we al zin in de excursie van volgende week zaterdag. Naast vogelsoorten als tuinfluiter, nagtegaal, tuinfluiter ook de koekoek gezien. Maar zeker veel vlinders en de wolzwever. Deze laatse is echt een bijzonder diertje, wat eigenlijk overal en nergens op lijkt. Het was puur genieten van de dotters en pinksterbloemen en alle voorjaarskleuren en geluiden. We hopen dus komende zaterdag, een prachtige excursie te hebben, het is echt de moeite waard. Kortom we verwachten bij een beetje redelijk weer, een fantastische erxursie te hebben.

De lente is nu echt los gebartsen. Vandaag in de Zouweboezem geweest en daar ontzettend genoten van de heikikkers, die prachtig blauw waren van extase. Maar ook wel een uur genoten van het roepen en de duikelende baltsvlucht van de bruine kiekendief. Maar ook de blauwborsten, waren druk bezig om hun territorium uit te zetten. De eerste fitissen en purpereigers gezien en een boerenzwaluw. Was er maar één en daarvan zeggen ze dat 1 zwaluw nog geen zomer maakt. Hoe dan ook, het was feest en een prachtig spektakel.

Op zaterdag 26/5 willen we een excursie dag houden voor onze trouwe bezoekers, in de Kampina bij Boxtel. Eén van de mooiste gebieden die ons land biedt. Een gebied dat gekenmerkt wordt door een bijzonder grote biodiversiteit, en een bijzonder mooi landschap. Eigenlijk kan je daar van allerhand zeldzame planten, libellen, vlinders en vogels vinden. We willen op 26/5 een dag gaan struinen om van alles te ontdekken. Aangezien we veel trouwe bezoekers hebben, willen we dat graag samen met jullie doen. Dus als je mee wilt, laat het ons weten. We zien er naar uit.

"Jullie mogen je gelukkig prijzen met het Noorderlicht." Dat was de opmerking die we kregen van Jefta, die voor 3 maanden in Fins Lapland werkt. Er zijn maar weinig mensen die in een week tijd, 3x het Noorderlicht hebben gezien en dan ook nog zo helder. Kortom, we zijn terug van een reis, met ervaringen die bijna allemaal in de superlatieven vallen.

Omdat onze Jefta voor 3 maanden in Inari werkt, hadden we besloten om hem te bezoeken in het uiterste noorden van Finland. En we kunnen wel zeggen dat het Noorderlicht het meest indrukwekkend was, maar alle schoonheid van de natuur daar in de winter was echt overweldigend. We klagen hier wel eens over de kou, maar daar hadden we momenten dat de temperatuur in een paar uur tijd daalde van rond de nul graden, naar rond -28. Het ene moment is het bewolkt en ploeg je jezelf voort door de sneeuw, en het volgende moment moest je een zonnebril dragen, om te voorkomen dat je sneeuwblind wordt. Een bizar en extreem klimaat en dat was ook merkbaar, daar er weinig vogels en andere dieren daar in de winter leven.

Maar ook een dagje naar de uiterste punt in het noorden, waar de wereld ophoudt voor de Noordpool, in Noorwegen, was bijzonder indrukwekkend. Als je dan aan de Barendszee staat, ben je echt onder de indruk, dat je daar echt aan het uiterste puntje van de wereld staat. Zeker door de laagstaande zon, kwam de pracht van het landschap nog veel meer tot zijn uitdrukking.

Natuurlijk hebben we daar ook diersoorten gezien, die we nog nooit gezien hadden. Zoals elanden, rendieren, witsnuit dolfijnen, taiga gaaien, bruinkopmees, koningseiders, stellereiders, witstuit barmsijsen en haakbekken. Het bijzondere was wel dat je nu de gebieden zag, waar veel van onze wintergasten, in de zomer broeden. Wij zijn bv blij met het zien van brilduikers, terwijl daar nestkasten hangen als broedplaats voor brilduikers en die daar ook vaak gevangen worden voor consumptie.

Op onze facebook pagina, of persoonlijke facebook pagina's kunt u meer foto's vinden. Maar nu zijn we weer bezig om onze super ervaringen te laten bezinken en onze weg weer in de hectiek hier in Nederland te vinden.

Wanneer u meer wilt weten, kunt u ons altijd vragen om informatie of tips. We willen iedereen graag daarover vertellen.

Het zal voor sommige mensen die er nooit geweest zijn, een beetje afgezaagd klinken, maar het was vandaag weer een bijzonder mooie beleving tijdens de excursie in de Kwade Hoek. Ik zou het vandaag een echte Polar experience noemen. Temperatuur beneden nul en een windkracht 6 en kruiend ijs. De zandstorm op het strand en ijsschotsen, waartussen zich prachtig een aantal liefelijke drieteenstrandlopers en bonte strandlopers, op zoek waren naar voedsel. Ik zou u willen aanbevelen om op onze Facebook pagina te kijken van Ontdeknatuur, waar we meer foto's hebben kunnen plaatsen.

We hadden een geweldig fijne groep voor de excursie en we waren op de kou gekleed. En hoewel het aantal vogels niet zo groot was, was de beleving en de blijdschap van de deelnemers enorm groot en daar doen we het voor. Gelukkig lieten de vogels zich goed fotograferen, zodat ook de fotografen, prachtige foto's hebben kunnen maken.

Ik wil er niet lyrisch over doen, maar we zijn deze winter vrij vaak in de Kwade Hoek geweest, maar elke keer was het anders en een enorme beleving. Wel zagen we dat het aantal sneeuw- en ijsgorzen al een stuk minder was en dat de veldleeuwerikken al in de lente stemming kwamen. En hoewel het vandaag nog heel winters was, wordt over 2 weken het gebied afgesloten i.v.m. het broedseizoen.

Het was in elk geval heerlijk, om op het ene moment in het ijs te struinen, het volgende moment in een zanstorm. Dan weer in een desolaat landschap, om vervolgens weer in een kleurrijk landschap te lopen. En zeker op zo'n winderige dag als vandaag, zand de zansculpturen een kunstvorm die geen mens kan maken in de stuifduinen. Iedereen was onder de indruk dat zo'n stuk ongerept natuur, in de winter toegankelijk is en waar je 12 km kan lopen en bijna geen mens ziet. Dat maakt je nederig en kwetsbaar. Nee, hoe je het ook bekijkt, de Kwade Hoek is beleving en emotie en daar hebben we vandaag weer bijzonder veel van gehad. Geweldig en iets waar we mede dankzij de deelnemers, ontzettend dankbaar voor zijn

Nieuwe commentaren

15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...
03.12 | 13:01

Mooie en leerzame site! ik hoop snel weer met jullie mee te gaan!

...
12.06 | 19:26

Hoi Christoffel, dat is een mooie en bijzondere waarneming. Er zullen nog niet veel blauwe glazenmakers vliegen en dan is zo'n waarneming heel leuk.

...
11.06 | 15:16

hoi ron,
vandaag zijn we gaan wandelen in molenschot bij t Burgtse baantje.
Daar hebben we een blauwe glazenmaker gespot hebben.
Youri zag hem natuurlijk t eers

...