waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Na een lange periode vanwege omstandigeheden en de corona crisis, kunnen we dit jaar weer excursies, lezingen houden. de excursies voor Staatsbobeheer en Vogelbescherming, staan over enkele dagen op hun website online. We ondertussen onszelf meer ontwikkelt in de ecologie, om u zo meer en beter te kunnen informeren. We hopen dat spoedig dat mensen weer contact met ons opnemen. Een mooi natuur moment in 2022 toegewenst.

 

Voor ons misschien weer eens heerlijk om een winter te hebben, maar dat geldt niet voor alle vogels. In tegenstelling tot zijn naam veronderstelt, kan de ijsvogel erg slecht tegen winterse vorst. Zij hebben het moeilijk, omdaat ze niet kunnen jagen op vis. Zitten er ijsvogels bij je in de buurt, kan je ze helpen, door een wak open te houden op een veilige plek. Ik vind het in elk geval spannend hoe groot de sterfte onder de ijsvogels deze winter zal zijn.

Over de Kwade Hoek kan je hele verhalen vertellen, gedichten schrijven of lyrisch worden. Hoe dan ook, in de Kwade Hoek gaat het altijd om beleving en die is er standaard geweldig. Vorige week konden we genieten van de wervelende danspracht in de zon, van duizenden bonte strandlopers en drieteenstrandlopers en zagen we voor het eerst daar een klapekster. Op een grauwe dag als vandaag zagen we voor het eerst een ijseend en nog wel in het binnen water en ook nog een adalut in winterkleed, maar ook veel ijsgorzen en een paar velduilen. Na zoveel jaren blijft het ons verbazen, dat er altijd wel weer iets moois te ontdekken is in de Kwade Hoek.

De Argusvlinder, een zorgenkindje onder onze Nederlandse vlinders. Al jaren gaat hij achteruit, maar niemand weet waarom. De rupsen leven in de wortels van het gras, dus dat zou niet het probleem moeten zijn. Dit jaar hebben we ze nog nauwelijks gezien, maar vandaag was er leek het wel een explosie van de Argusvlinder. In de tuinen, het kippenbos en polder Langebroeken en Kortebroek, overal waren ze te zien. Echt geweldig om zo'n prachtige herfstdag te hebben en vrolijk van te worden

Misschien heeft u als volgers van onze website, het idee dat we er mee opgehouden zijn? Niets is echter minder waar, maar in navolging van het beleid van SBB en Vogelbescherming en andere natuur organisaties, waar we meer of minder bij zijn betrokken, stellen ook wij ons nu terughoudend op. Dit omdat we ook onze verantwoordelijkheid willen nemen, in de bestrijding van het coronavirus. Natuurlijk gaan we er af en toe op een verantwoorde manier samen of individueel op uit en mijden we drukke plaatsen. Gelukkig wonen we in een omgeving, waar dicht bij huis ook genoeg te beleven is. Het is lente en dus zijn we blij dat we de eerste vlinders zagen en de terugkerende boerenzwaluwen en purperreigers. En natuurlijk vinden we het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en hopen dat we samen met u straks er allemaal weer gezond en goed uit deze sitiuatie komen en van de prachtige natuur kunnen genieten.

Nieuwe reacties

23.09 | 17:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vogelbescheming, de maandag na het eerste weekend van december

...
21.09 | 23:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek maar kan deze niet vinden op de website van Vogelbescherming.
Wat kan ik doen om mij aan te

...
29.08 | 23:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

...
15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...