waarnemingen en laatste nieuws

Wat een schitterende dag vandaag! Vanmorgen eerst met een geweldig fijne groep mensen een excursie gehad in de Prunjepolder, waar ontzettend veel te zien was. De Kleine zilverreiger, nonnetje en een zeekoet vlak voor de kant, sprongen er echt wel uit. Nadien nog mte verschillende groepsleden een rondje verder door Zeeland gemaakt en de Zuid Hollandse eilanden, waar we veel bijzondere vogels gezien hebben, zoals zwarte rotgans, grote zee-eend, parelduiker, kuifduiker, brilduiker en zwarte zeekoet. We zijn doorgegaan tot in de schemer en zagen toen nog een roodhalsgans en topper. Kortom, weer een topdag.

Een onstuimige en grauwe dag in de Kwade Hoek, is net zo bijzonder, dan bij welk weertype dan ook. Dat bleek vandaag wel weer. Met zijn vieren zijn we weer lekker wezen rondstruinen en het was ronduit indrukwekkend. Voor het eerst in Nederland zagen we een Noordse Stormvogel, maar hij was helaas dood. Maar zeker zo bijzonder was, dat we voor het eerst aan de kust en in de winter, 4 Geelgorzen zagen. Ook veel strandleeuwerikken deze keer en een enkele frater, ijsgorzen en een velduil. Afgelopen week is het hele duingebied vol gelopen, waardoor we zelfs haaieneieren en veel roggeneieren bijna tot aan de duinenrij vonden. Kortom het was weer een prachtige ervaring.

Hoewel zeer grauw en winderig aan zee, hebben we vandaag een mooi dagje Zeeland gehad. Eerst zijn we wezen lopen in de Prunjepolder en dat bleek inderdaad een vogelboulevard te zijn. Duizenden goudplevieren verzorgden een luchtballet. Maar ook leuke soorten als zwarte rotgans, lepelaars die zijn blijven hangen in NL en IJslandse grutto's o.a., waren fantastisch om te zien. Maar ook de kleine zilverreiger, wulpen, wintertalingen en zwarte ruiter, waren leuke waarnemingen. Daarna zijn we de grote zee-eend wezen spotten en dat was voor het eerst dat we deze soort, zo goed konden zien van redelijk dichtbij. Ook nog even de Brouwersdam bezocht, waar we prachtige drieteenstrandlopers gezien, maar door het slechte weer, helaas wel de drieteenmeeuw, zwarte zzeekoet en parelduiker gemist helaas, maar dat deed er niets aan af dat we een prachtig dagje vogelelen hebben gehad.

2018 is voor ons een prachtig jaar geweest en we willen iedereen danken die ook een bijdrage hebben geleverd aan het succes van de excursies, tellingen en inventarisatie. We hebben er veel plezier aan beleefd en hopen dit in 2019 voort te kunnen zetten. We wensen daarmee iedereen het allerbeste toe voor 2019, veel plezier in de schepping en we zien er naar uit om u onderweg te treffen.

Ondanks het grauwe en koude weer, zou je verwachten, dat de Kwade Hoek, weinig bijzonders zou opleveren. Niets was minder waar, het landschap was prachtig en we zagen veel bijsondere eetbare planten. Maar daarvoor hadden we niet de excursie voor Vogelbescherming. Maar ook qua vogels, was het een bijzondere excursie. De sfeer in de groep was fantastich en zo konden Jefta en ik, beiden aansluiten bij de behoefte van de excursie deelnemers. Natuurlijk zagen we de wel te verwacht...en ijsgorzen, sneeuwgorzen en strandleeuwrik, maar het meest indrukwekkende was de blauwe kiekendief. Nou ja, dat gold voor het duingebied. Op zee zagen we roodkeelduikers (op zich al ongewoon voor de Kwade Hoek, maar we hadden onafhankelijk zo onze twijfels. Waarom? Omdat wat we zagen meer leek op 2 parelduikers. Gelukkig had Robert foto's gemaakt en daaruit bellen onomstotelijk dat het inderaad om juveniele parelduikers ging en dat was de 3e keer ooit, dat ze daar waargenomen zijn. Dat was dus wel een uniekum. Maar ook de blaue kiekendief zorgde voor een bijzondere beleving. Kortom, de sfeer en heel bijzondere waarnemingen, zorgden voor een fantastische excursie dag. En dank aan Robert Zuljar, die ondanks de belabberde licht omstandigehden, toch een aantal mooie foto's heeft geleverd. Klasse en en dank aan ieders inzet.

Nieuwe commentaren

31.08 | 23:46

Dit is een uitsluipende beekrombout. Excuses voor de late reactei

...
29.08 | 23:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

...
04.05 | 13:46

Wat voor insect is dit?

...
15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...