waarnemingen en laatste nieuws

Vandaag met het prachtige weer, wezen voorlopen voor het evenement van volgende week in de Kwade Hoek. Eén conclusie, het is er drijfnat, dus vraagt een goede voorbereiding. Tweede conclusie is wel dat de Kwade Hoek altijd prachtig is en dat het een gebied is wat je moet beleven en dat hebben we vandaag met volle teugen gedaan.

Ondanks dat het een grauwe en natte dag was, zijn we vanmiddag toch nog even de Brabantse Biesbosch in getrokken. Het mindere weer had als grootste voordeel dat het aardig rustig was in het gebied, en je niet zoals altijd in een file door het gebied hoeft te rijden. Door de rust lieten veel schuwe vogels als nonnetjes, grote zaagbekken en dodaarsjes zich soms van dichtbij mooi bekijken, maar het absolute hoogtepunt was wel een prachtige roerdomp! Heel de middag hebben we iede...re rietkraag afgezocht naar deze geheimzinnige reiger, maar zonder succes. Vlak voordat we naar de pont reden hadden we onze hoop gevestigd op nog een laatste mooie plek waar we de soort wel een eerder hadden gezien. Hier aangekomen zagen er meteen eentje zitten, en hoe!! De vogel zat prachtig onderaan de dijk en liet zich dik 10 minuten lang prachtig bekijken. Compleet vertrouwend op zijn schutkleur zat hij ons dood stil aan te staren, prachtig! Let ook eens op die gigantische poten en fantastisch mooie tekening! Onze dag kan niet meer stuk!

Onze jongste zeun net aangekomen in Lapland en nu al het noorderlicht gezien. Samen met Jonathan zijn we vandaag niet verder gekomen dan rondje Alblasserwaard. Waterral bij ons huis, wat best zeldzaam is en het was wel bizar dat de Avelingen onder water staat, terwijl wij daar ons vlinder telgebied hebben. De velduil hebben we niet gezien, wel de wilde zwanen en mannetje blauwe kiekendief, die best wel zeldzaam is. Kortom weer een bijzondere dag.

Vandaag weer een excursie in de Kwade Hoek gelopen. Blijft altijd toch wel een van onze favoriete gebieden! Prachtige ruige duinen, afwisselend met strand, rietvelden, slikken, moeras en open vlaktes! Ongekend wat een verschil in biotopen je in 1 natuurgebied kan hebben, prachtig! Dit verschil in biotopen zorgt ook voor een groot verschil in flora en fauna! Ieder bezoek aan dit gebied levert weer andere leuke soorten op.

Zo hadden we ook vandaag weer een prachtige dag! Om te ...beginnen was het weer buiten gewoon mooi! Strak blauwe lucht, lekker temperatuurtje, mooi licht en weinig wind, kan niet beter toch?! Ook de vele zingende veldleeuweriken deden je al bijna geloven dat het al voorjaar was.
Ook hebben we weer een aardig lijstje aan leuke soorten gezien! Zo zagen we o.a. het kwartet van slikzangvogels, de strandleeuwerik, sneeuwgors, ijsgors en frater! Stuk voor stuk prachtige soorten die je nog meer erg weinig ziet langs de Nederlandse kust.
Daarnaast blijft de zeewolfsmelk ook altijd een erg leuke soort om te zien. Deze plant staat landelijk nog als zeer zeldzaam op de lijst. In gebieden als de Kwade Hoek zie je hem gelukkig nog wel volop!

Na de excursie zijn we zelf nog even de polder van Goedereede ingedoken. Hier kwamen we nog een mooie grote groep met rot,kol en brandganzen tegen. Hier tussen zat ook de zeldzame witbuikrotgans! Een leuke extra op een toch al geslaagde dag als deze!

Om een lang verhaal kort te houden, we hebben weer genoten vandaag!

Op 27/1 hebben we weer een excursie voor VBN naar de Kwade Hoek. Daar hebben we heel veel zin in. Maar we hebben gemerkt dat er veel mensen zijn die ook graag mee zouden willen, maar niet kunnen omdat de excursie vol zit.

Omdat we ook die mensen die graag een rondleiding willen geven in de Kwade Hoek, hebben we besloten om een extra excursie in de Kwade Hoek te doen op 24/2, die dan niet via VBN wordt georganiseerd, maar direct vanuit onszelf. De excursie zal ook wel iets anders lopen dan een gewone excursie en waarschijnlijk ook wat langer duren. We willen deze excursie doen voor onze vrienden van Ontdek natuur en mensen die al vaker met ons mee gaan, maar die te laat waren met opgeven voor de excursie van 27/1. We horen graag wie er mee willen.

Misschien heeft u het ook al gezien? Maar we hebben sinds 1 januari ook een Facebook pagina van Ontdek Natuur, on line gezet. Het is een verkorte variant, waar we ook een blog bij houden, om onze waarnemingen met u te delen. Ook maken we hier evenementen aan van uitstapjes, waarin de volgers automatisch op de hoogte worden gesteld. Zo is de extra excursie ook als evenement aangemaakt en kan ieder zich daar ook opgeven. We hopen met de start van Ontdek Natuur op FB, ook een bredere groep mensen te bereiken.

 

Nieuwe commentaren

15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...
03.12 | 13:01

Mooie en leerzame site! ik hoop snel weer met jullie mee te gaan!

...
12.06 | 19:26

Hoi Christoffel, dat is een mooie en bijzondere waarneming. Er zullen nog niet veel blauwe glazenmakers vliegen en dan is zo'n waarneming heel leuk.

...
11.06 | 15:16

hoi ron,
vandaag zijn we gaan wandelen in molenschot bij t Burgtse baantje.
Daar hebben we een blauwe glazenmaker gespot hebben.
Youri zag hem natuurlijk t eers

...