waarnemingen en laatste nieuws

Excursie Slikken van Voorne 20/2

Vandaag wel een heerlijke excursie gehad voor Vogelbescherming en dit keer langs de Slikken van Voorne. De vooruitzichten qua weer, waren niet goed, maar zoals meestal kan het aan de kust heel anders zijn. Het waaide wel, maar stormde niet en het was gewoon droog weer. Degene die me een beetje kent, zou opgevallen zijn dat ik het over het weer heb, wat iets is waar ik me normaal gezien, niet veel van aantrek. Maar dat kwam doordat toen we net vertrokken waren, we een Pijlstaart zagen. Niet op zee, maar als half vergaan skelet in een duindoorn. Waarschijnlijk een dier dat door een harde wind zijn koers kwijt is geraakt en in een duindoorn terecht was gekomen en er niet meer uit kon komen. Zo doende een jammerlijke dood is gestorven.

Nu was een excursie bij de slikken van Voorne, ook voor ons de eerste keer en we waren blij dat we een geweldig fijne groep hadden. Voor Jonathan en mij is het belangrijker om met fijne mensen op pad te zijn, dan dat we iets zeldzaams zien. Maar des al niet te min hadden we sowieso niet te klagen, want het aantal vogels op de slikken was enorm. Zeker het aantal Bonte Strandlopers, die we eigenlijk alleen door de telescoop goed konden zien. Exact tellen lukt natuurlijk niet, maar het waren er sowieso meer dan 2100. Zulke grote hoeveelheden bij elkaar waren voor ons ook echt de eerste keer. Dat een Bonte Strandloper in winterkleed, er heel anders uit ziet dan in zomerkleed, mag duidelijk zijn. We hebben het de groep in een vogelgids laten zien, maar om er een echt beeld bij te krijgen, heb ik er een foto van Bonte Strandlopers in zomerkleed erbij gezet. Een soort die we in Scotland hebben genomen vlak bij de camping ten noorden van Ullapool. Maar ook zagen we nog rotganzen, havik, heel veel wulpen, en scholeksters en drienteentjes en pijlstaarten en bergeenden. Zelfs een Grote Mantelmeeuw die zich tegoed zat te doen aan een dode bruinvis. Eerst dachten we dat het een dode zeehond was, maar pas later zagen we dat het een dode bruinvis was. Later op de Maasvlakte zagen we ook nog een levende bruinvis en het blijven grappige dolfijntjes.

Kortom we hebben weer genoten van de excursie en we hopen dat de deelnemers dat ook hebben gedaan. 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...
03.12 | 13:01

Mooie en leerzame site! ik hoop snel weer met jullie mee te gaan!

...
12.06 | 19:26

Hoi Christoffel, dat is een mooie en bijzondere waarneming. Er zullen nog niet veel blauwe glazenmakers vliegen en dan is zo'n waarneming heel leuk.

...
11.06 | 15:16

hoi ron,
vandaag zijn we gaan wandelen in molenschot bij t Burgtse baantje.
Daar hebben we een blauwe glazenmaker gespot hebben.
Youri zag hem natuurlijk t eers

...
Je vindt deze pagina leuk