waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Herfsttijloos

26/9. Afgelopen weekend nog even heerlijk samen met mijn vrouw, er even tussen uit geweest naar Zuid Limburg. A.s. zaterdag begint het excursie seizoen weer voor Vogelbescherming. De eerste zal traditie getrouw, naar de Brabantse Biesbosch zijn.

Maar met name wil ik in deze blog de aandacht vestigen op een heel bijzonder plantje wat spaarzaam in Nederland groeit; " de Herfsttijloos"

Deze wel heel bijzondere plantensoort, boeit me ontzettend. Je denkt zomaar in de natuur, in de herfst, crocussen in het veld te zien. Zo'n beeld klopt niet, want crocussen bloeien in de lente. Het betreft dan ook geen crocus, maar de herfsttijloos. Een merkwaardige plant, die in de lente uitkomen en dan grote bladeren draagt, waarin een knop groeit. Spoedig sterft de plant dan af en heel de zomer zie je de plant niet meer terug. Maar wacht maar tot de herfst, dan komen komen ineens overal roze/lila bloemen boven de grond, die het veld een fleurig gezicht geeft, terwijl de bladeren al beginnen te kleuren. Geen blad te zien, alleen een bloemenpracht. Een levenscyclus die zijn weerga niet kent in Nederland.

Tja en daar in het Limburgse voel jij je altijd net de druide Panoramix, want ook zie je er volop Maretak, geweldig gewoon en dat geeft je een glimlach op je gezicht.

Tenslotte nog even bij die schattige kleine boomkikkertjes wezen kijken. Ze kwaakten zelfs (niet normaal in deze tijd van het jaar) en hoe dan ook, ze zijn altijd moeilijk te vinden. Maar als je ze ziet, ben je blij, want wie vindt zo'n boomkikkertje nu niet schattig?

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

23.09 | 17:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vogelbescheming, de maandag na het eerste weekend van december

...
21.09 | 23:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek maar kan deze niet vinden op de website van Vogelbescherming.
Wat kan ik doen om mij aan te

...
29.08 | 23:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

...
15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...
Je vindt deze pagina leuk