waarnemingen en laatste nieuws

Excursie duinen bij Oostvoorne 16/9

Hoewel een druilerige dag, mochten we vanmorgen een enthousiaste groep vogelliefhebbers welkom heten bij het bezoekerscentrum de Tenellaplas in Oostvoorne, voor een excursie in de bijzonder mooie duinen en het strand. En gelukkig is het gebied van een zodanige schoonheid en diversiteit, dat zelfs op een druilerige dag als vandaag, wanneer zich weinig vogels laten zien, er zoveel bijzonder mooie dingen te zien zijn om je over te verwonderen. De prachtige Parnassia, de bladrozet van moeraswespenorchis, de resten van een aangespoelde jonge bruinvis, een paar reeën die verrast werden door ons bezoek en er snel vandoor gingen, zijn allen prachtige momenten. Maar ook met welke kracht de storm van afgelopen week, zijn littekens getrokken heeft in het landschap, maar wel een zo'n dynamisch en mooie landschap, dat zichzelf snel weet te herstellen.

Nee de regen hinderde niet en we hadden een fantastisch groep bezoekers die er ook van konden genieten, ook al zag men weinig vogels. Maar ja natuurlijk zagen we nog wel vogels, zoals de elegante tapuit die weer langzaam aan op weg zijn naar het zuiden en aan het strand de eerste drieteenstrandlopers die nog aan het ruien waren van zomerkleed, naar winterkleed. Een geweldige ervaring. Maar ook de slechtvalken wisten dat de steltlopers beschutting zochten bij de slikken en zaten of wel geduldig te wachten op een paal, of zweven boven de duinen, op zoek naar vogels die de luwte opzochten. Alles in de natuur leeft in een wankel evenwicht met elkaar en als je er oog voor hebt, kan jij je daar alleen maar over verwonderen. En hoewel na afloop van de excursie, de regen alleen maar erger werd, konden we tijdens een korstondige pauze, op de Maasvlakte nog een zelzame waarneming doen. Daar zagen we de Morienel plevier. Deze zomer in Schotland gezocht in zijn broedgebied en niet gevonden, maar wel vandaag op de Maasvlakte. Kortom een fantastische dag.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...
03.12 | 13:01

Mooie en leerzame site! ik hoop snel weer met jullie mee te gaan!

...
12.06 | 19:26

Hoi Christoffel, dat is een mooie en bijzondere waarneming. Er zullen nog niet veel blauwe glazenmakers vliegen en dan is zo'n waarneming heel leuk.

...
11.06 | 15:16

hoi ron,
vandaag zijn we gaan wandelen in molenschot bij t Burgtse baantje.
Daar hebben we een blauwe glazenmaker gespot hebben.
Youri zag hem natuurlijk t eers

...
Je vindt deze pagina leuk