waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

De laatste maand hebben we zo'n extreem weer gehad, dat het wel noodzakelijk was om vandaag voor te gaan lopen in de Kwade Hoek, voor de excursie van volgende week. En dat bleek ook wel, want we hebben de Kwade Hoek zelden zo nat gezien en duinen die door de storm weggevaagd zijn. Duinpannen waar nu water in stond en zelfs stukken drijfzand. Het was fantastisch mooi en zeer indrukwekkend om te zien, wat de kracht van de elementen met het landschap doet. Gelukkig liet storm Dennis vandaag nog op zich wachten, zodat het zelfs warm was. Maar laarzen nu echt noodzakelijk. In de Kwade Hoek zagen we niet veel vogels, maar het was ook laag water. Wel een verrassing om een zeearend te zien die achter de ganzen aanvloog. Uiteindelijk bijna 12 km gelopen samen met mijn vrouw en daarna nog even een paar plaatsen bezocht, waar wat zeldzaams was waargenomen, waaronder deze witbuikrotgans en die had ik al heel lang niet meer gezien. Maar ook de zwarte rotgans was mooi. Al met al hebben we goede hoop op een mooie excursie volgende week en hopen dat iedereen de voeten droog kunnen houden en dat we met zijn allen kunnen genieten van de prachtige zandsculpturen die de stormen hebben achter gelaten.

De winter blijft uit, maar wat was het vandaag heerlijk en prachtig om de excursie van volgende week voor te gaan lopen. Door de zon, een prachtige kleuren zee om van te genieten. Helaas was helaas het aantal wintegasten nog minimaal in de Biesbosch. Maar wel genoten van de altijd prachtige brilduikers

Zoals altijd, verrast de Kwade Hoek je elke keer, zo ook vandaag. Met een prachtige groep mensen hebben we een vogel excursie gehad voor VBN. Hoewel we een blauwe kiekendief en veel bokjes zagen, was de sneeuwgors wel het show spectakel vandaag in de Kwade Hoek. Het was de eerste excursie met hoog water en dat zorgde ervoor dat de teinduizenden strandlopers nu dichtbij zaten, in plaats van ver weg op de slikken. Kortom, iedereen heeft een geweldig mooie en verrassende excursie gehad en de sfeer was fantastisch. Dat geeft je als gidsen ook veel voldoening. Een prachtige dag om op terug te zien.

We hebben al veel blogs geschreven over de Kwade Hoek, maar nooit is het, het zelfde. Vandaag was het weer zo'n dag met een vriend en broeder. Even niet de vogels centraal, maar het landschap, van wat er leeft en bloeit. Op de knieën voor een zandtulpje of zeeraket. Maar ook zo'n mystieke foto als je hier ziet. Een kreek met soms bijna melkwit/blauw water en zwarte modder en geel zand. Ziet er zo onnatuurlijk uit, maar is het toch wel. Ja natuurlijk hebben we ook van vogels genoten, zoals een houtsnip die vlak naast ons zat, of baardmannetjes in 2 groepen. Prachtige vogels. Maar de Kwade Hoek moet je beleven en dan ben je soms heel stil, maar soms heb je juist dan samen een heel goedd gesprek. 

Kortom we zien uit naar de excursie van volgende week en hopen dan met de groep ook zulke mooie en intense momenten te mogen beleven.

Afgelopen weekend hebben we met elkaar een prachtige tijd op Texel doorgebracht. Alleen al de ondergaande zon aan het strand bij de Cocksdorp, was zeer indrukwekkend. 

Ook hebben we ontzettend veel vogels gezien, gewoon bizar, dat was echt genieten. Duizenden trekvogels, waaronder de normale soorten als beflijster, ijsgorzen en strandleeuwerik, maar ook de altijd fascinerende rotganzen, kanoeten, bonte strandlopers, drieteenstrandlopers en rosse grutto's. 

Jonathan en Jefta hadden zelfs vrijdag al een vorkstaartmeeuw aan land en dat is wel uniek. Samen hadden we ook nog dit weekend zeldzame soorten, als bladkoning, roze spreeuw, flamingo en blauwvleugel wintertaling. Kortom met alle dieren en kleuren, kunnen we niet anders concluderen, dan dat we met zijn allen, een prachtig weekend hebben gehad.

 

Nieuwe reacties

23.09 | 17:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vogelbescheming, de maandag na het eerste weekend van december

...
21.09 | 23:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek maar kan deze niet vinden op de website van Vogelbescherming.
Wat kan ik doen om mij aan te

...
29.08 | 23:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

...
15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...