waarnemingen en laatste nieuws

Terwijl de termiek met het prachtige weer, zoveel vogels de hoogte in dreven, zoals o.a. lepelaars, was het meest bijzondere toch wel, dat we een paartje zeearenden zagen zweven, elkaar in de klauwen grijpend en steeds verder de hoogte in gingen. Prachtig gewoon

De laatste winter vogelexcursie, had ik vandaag in de Kwade Hoek. Door het weer, was het gebied prachtig om te genieten. Wel merkte je dat veel echte wintersoorten al vertrokken waren, maar de eerste lente soorten aangekomen waren. Het water was extreem laag, zodat we heel ver konden wadlopen . Ook een archeoloog wees ons op wrakhout van vergane schepen in de 18e eeuw, die sinds kort boven de grond zijn gekomen. Was ook heel boeiend. Maar qua vogels waren zeker de zeearend, geelgors, veldleeuwerik, strandplevier en de vele bontbekplevieren een genoegen om te zien. Maar het was ook weer een afscheidtour van mijn meest favoriete drieteenstrandlopers . Kortom weer een geweldige belevenis met elkaar.

Wat een schitterende dag vandaag! Vanmorgen eerst met een geweldig fijne groep mensen een excursie gehad in de Prunjepolder, waar ontzettend veel te zien was. De Kleine zilverreiger, nonnetje en een zeekoet vlak voor de kant, sprongen er echt wel uit. Nadien nog mte verschillende groepsleden een rondje verder door Zeeland gemaakt en de Zuid Hollandse eilanden, waar we veel bijzondere vogels gezien hebben, zoals zwarte rotgans, grote zee-eend, parelduiker, kuifduiker, brilduiker en zwarte zeekoet. We zijn doorgegaan tot in de schemer en zagen toen nog een roodhalsgans en topper. Kortom, weer een topdag.

Een onstuimige en grauwe dag in de Kwade Hoek, is net zo bijzonder, dan bij welk weertype dan ook. Dat bleek vandaag wel weer. Met zijn vieren zijn we weer lekker wezen rondstruinen en het was ronduit indrukwekkend. Voor het eerst in Nederland zagen we een Noordse Stormvogel, maar hij was helaas dood. Maar zeker zo bijzonder was, dat we voor het eerst aan de kust en in de winter, 4 Geelgorzen zagen. Ook veel strandleeuwerikken deze keer en een enkele frater, ijsgorzen en een velduil. Afgelopen week is het hele duingebied vol gelopen, waardoor we zelfs haaieneieren en veel roggeneieren bijna tot aan de duinenrij vonden. Kortom het was weer een prachtige ervaring.

Hoewel zeer grauw en winderig aan zee, hebben we vandaag een mooi dagje Zeeland gehad. Eerst zijn we wezen lopen in de Prunjepolder en dat bleek inderdaad een vogelboulevard te zijn. Duizenden goudplevieren verzorgden een luchtballet. Maar ook leuke soorten als zwarte rotgans, lepelaars die zijn blijven hangen in NL en IJslandse grutto's o.a., waren fantastisch om te zien. Maar ook de kleine zilverreiger, wulpen, wintertalingen en zwarte ruiter, waren leuke waarnemingen. Daarna zijn we de grote zee-eend wezen spotten en dat was voor het eerst dat we deze soort, zo goed konden zien van redelijk dichtbij. Ook nog even de Brouwersdam bezocht, waar we prachtige drieteenstrandlopers gezien, maar door het slechte weer, helaas wel de drieteenmeeuw, zwarte zzeekoet en parelduiker gemist helaas, maar dat deed er niets aan af dat we een prachtig dagje vogelelen hebben gehad.

Nieuwe commentaren

31.08 | 23:46

Dit is een uitsluipende beekrombout. Excuses voor de late reactei

...
29.08 | 23:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

...
04.05 | 13:46

Wat voor insect is dit?

...
15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...