waarnemingen en laatste nieuws

Ter inleiding op de excursie van a.s. zaterdag de 20e, zijn we gisteren alvast een rondje wezen maken in de Sliedrechtse Biesbosch. Elk jaar spannend wat je tegen kan komen. De gekraagde roodstaarten en tuinfluiers waren er nog niet, maar misschien deze week? In elk geval zagen we een ijsvogelnest, en de meest perfecte zanglijster smidse. Maar ook de geweldig bizarre vliegen, als de gewone en gevlekte wolzwever. Maar ook het oranjetipje ontbrak niet in de lila omgeving van de pinksterbloemen, paardenbloemen en spindotters. Kortom we hebben er zin in a.s. zaterdag.

Wie geniet er nu niet van prachtige velden, vol wilde bloemen op een warme dag, wanneer je bijvoorbeeld een eindje gaat fietsen? Iedereen toch? Je wordt er blij van, om al die mooie kleuren te zien en de wilde bloemen te ruiken en het gezoem en gefladder van insecten. 

Hoe vreemd is het dan dat veel mensen, diezelfde prachtige wilde bloemen in hun tuin, vaak als onkruid zien? Natuurlijk begrijpen we ook dat die wilde bloemen in het veld, tussen gras, brandnetels en distels bv groeien, waar je in je tuin geen behoefte aan hebt. 

We willen dit jaar echt een lans breken voor vlinders en alle andere insecten, omdat juist deze soortgroepen, dramatisch achteruit zijn gegaan de laatste 20 jaar en veel soorten insecten met uitserven bedreigt worden. Terwijl we ze echt nodig hebben om o.a. onze fruitbomen te bestuiven, of aardbeien, of om andere irritante insecten soorten in toom te houden. 

Daarom zouden we ook aan iedereen een oproep willen doen, om ook eens wilde bloemen in te zaaien. Ze zijn mooi en bieden perspectief voor ontzettend veel insecten, die op de achtergrond veel meer een positieve bijdrage aan de natuur leveren, dan wij vaak beseffen.

Mocht u nu ook wel interesse hebben en mogelijkheden, om een stukje grond in te zaaien met wilde bloemen, kijk dan eens op de website van bv Cruijdthoek wilde bloemenzaden, die gespecialiseerd zijn in gepaste mooie bloemen zaadmengsels. Dan heb je wel de mooie kleuren, zonder dat je het minder wenselijke "onkruid" inzaait. 

We wensen iedereen een bloemenrijke mooie lente en zomer toe. 

Wat kan een middagje Biesbosch toch mooi zijn. Heerlijk om al die eerste gewone zomergasten te zien, zoals blauwborst, fitis, zomertaling, rietzanger, roodborsttapuit en gewoon de boerenzwaluw. Hoewel al even bekend, mocht ik vandaag ook de juveniele kraanvogel zien en de practig wit gekleurde dijken van de madeliefjes. Puur genieten

Vanavond de laatste paar excursies voor dit jaar voor de Vogelbescherming, bij Vogelbescherming aangemeld. Ook nu weer een excursie op een nieuwe locatie en wel op de Regte Heide. We hopen hiermee steeds meer gebieden bij het publiek bekend te maken en onder de aandacht te brengen, zoals het de gewoonte is van Vogelbescherming.

Volgende week, de eerste week van april willen we de overige excursies tot aan de zomer op de website van Vogelbescherming zetten en daar hoort natuurlijk de Kampina bij, maar ook een prachtig gebied als de Regte Heide.

Uiteraard zullen we tussendoor ook nog wel eens op pad gaan voor ons zelf naar Limburg en als u een keer mee wilt, hou dan de website of Facebook pagina in de gaten en check even over de mogelijkheden.

Nieuwe commentaren

31.08 | 23:46

Dit is een uitsluipende beekrombout. Excuses voor de late reactei

...
29.08 | 23:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

...
04.05 | 13:46

Wat voor insect is dit?

...
15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...