waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Je zou het niet verwachten, maar vandaag was het mooi libellen weer. Door de stevige wind, vlogen ze maar weinig en kon ik ze mooi fotograferen. De eerste libellentocht dit jaar in de Waard en ook nog prachtige bloemen gezien, zoals brede orchis, zomerklokje, veenpluis en o.a. moeraskartelblad

Welke gek, gaat er nu mee met een excursie die maar 1x per jaar gegeven wordt, naar zoiets als een donkere waterjuffer. Wij dus! Afgelopen zaterdag 11 mei, zag het er somber uit qua temeperatuur, maar toch zijn we onder begeleiding van een boswachter, op excursie geweest, om de donkere waterjuffer te zoeken. 

Dat werd beloond, we vonden er 6 en dat was heel wat. De donkere waterjuffer is een van de meest zeldzame juffers in NL. Maar we hadden nog meer geluk en vonden ook de zeldzame Noordse Winterjuffers, Sierlijke Witsnuitlibel, Gevlekte Witsnuitlibel en de zeldzame vlinder: Zilveren Maan. 

Daarnaast een fantastisch mooi landschap en dat alles bij elkaar heeft het tot een prachtig weekend gemaakt. 

Maar laten we eerlijk zijn, we zijn geen soorten jagers. Ook als we ze niet hadden gevonden, hadden we ook een prachtig weekend gehad. Het was overigens wel vreemd om eens met een excursie mee te gaan, i.p.v. er een te geven :-) .

 

Vandaag een prachtige dag met aardig wat zeldzame libellen, juffers en vlinders gehad. In een prachtig landschap, met schitterend weer wemelde het er van en ja daar wordt je blij van. Samen op pad en dat is het leukst. Top zaterdag

Wat kan er veel veranderen in een paar dagen. Vandaag waren de libellen massaal uitgeslopen in de Zouweboezem en het leuke is wel dat dit jaar de smaragdlibel en glassnijder tegelijkertijd gaan vliegen. Toefje op de taart, was toch wel een koninginnenpage, die zeldzaam is in de Alblasserwaard. Kortom, weer een prachtige vrije dag gehad.

Wat een geweldig lente weekend. Gisteren met een fantastische groep mensen, een vogelexcursie op de Kikvors in Dordrecht gehad, waar we de nachtegaal weer hoorden en de gekraagde roodstaarten, prachtig kunnen zien. Ook de eerste juffer van dit jaar, de vuurjuffer. Uiteraard ook wolzwevers, oranjetipjes en de uitleg bij de griendaak en griendwerkershuis van vrijwilligers, maakten de excursie compleet. Vandaag naar het werkelijk fabelachtig mooie gebied van de Zouweboezem geweest. De eerste zwarte sterns, purperreigers, bruine kiekendieven, boomvalken, tapuit en roodborsttapuit, waren weer aanwezig. Maar ook de snor, zoals hier op de foto, de blauwborst en vele rietzangers. Echt geweldig mooi en kleurrijk. Maar ook de eerste smaragdlibellen en glassnijders gezien. Kortom de lente is helemaal losgebarsten, dat is puur genieten.

Nieuwe reacties

23.09 | 17:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vogelbescheming, de maandag na het eerste weekend van december

...
21.09 | 23:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek maar kan deze niet vinden op de website van Vogelbescherming.
Wat kan ik doen om mij aan te

...
29.08 | 23:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

...
15.01 | 10:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.

...