waarnemingen en laatste nieuws

Wat kan er veel veranderen in een paar dagen. Vandaag waren de libellen massaal uitgeslopen in de Zouweboezem en het leuke is wel dat dit jaar de smaragdlibel en glassnijder tegelijkertijd gaan vliegen. Toefje op de taart, was toch wel een koninginnenpage, die zeldzaam is in de Alblasserwaard. Kortom, weer een prachtige vrije dag gehad.

Wat een geweldig lente weekend. Gisteren met een fantastische groep mensen, een vogelexcursie op de Kikvors in Dordrecht gehad, waar we de nachtegaal weer hoorden en de gekraagde roodstaarten, prachtig kunnen zien. Ook de eerste juffer van dit jaar, de vuurjuffer. Uiteraard ook wolzwevers, oranjetipjes en de uitleg bij de griendaak en griendwerkershuis van vrijwilligers, maakten de excursie compleet. Vandaag naar het werkelijk fabelachtig mooie gebied van de Zouweboezem geweest. De eerste zwarte sterns, purperreigers, bruine kiekendieven, boomvalken, tapuit en roodborsttapuit, waren weer aanwezig. Maar ook de snor, zoals hier op de foto, de blauwborst en vele rietzangers. Echt geweldig mooi en kleurrijk. Maar ook de eerste smaragdlibellen en glassnijders gezien. Kortom de lente is helemaal losgebarsten, dat is puur genieten.

Ter inleiding op de excursie van a.s. zaterdag de 20e, zijn we gisteren alvast een rondje wezen maken in de Sliedrechtse Biesbosch. Elk jaar spannend wat je tegen kan komen. De gekraagde roodstaarten en tuinfluiers waren er nog niet, maar misschien deze week? In elk geval zagen we een ijsvogelnest, en de meest perfecte zanglijster smidse. Maar ook de geweldig bizarre vliegen, als de gewone en gevlekte wolzwever. Maar ook het oranjetipje ontbrak niet in de lila omgeving van de pinksterbloemen, paardenbloemen en spindotters. Kortom we hebben er zin in a.s. zaterdag.

Wie geniet er nu niet van prachtige velden, vol wilde bloemen op een warme dag, wanneer je bijvoorbeeld een eindje gaat fietsen? Iedereen toch? Je wordt er blij van, om al die mooie kleuren te zien en de wilde bloemen te ruiken en het gezoem en gefladder van insecten. 

Hoe vreemd is het dan dat veel mensen, diezelfde prachtige wilde bloemen in hun tuin, vaak als onkruid zien? Natuurlijk begrijpen we ook dat die wilde bloemen in het veld, tussen gras, brandnetels en distels bv groeien, waar je in je tuin geen behoefte aan hebt. 

We willen dit jaar echt een lans breken voor vlinders en alle andere insecten, omdat juist deze soortgroepen, dramatisch achteruit zijn gegaan de laatste 20 jaar en veel soorten insecten met uitserven bedreigt worden. Terwijl we ze echt nodig hebben om o.a. onze fruitbomen te bestuiven, of aardbeien, of om andere irritante insecten soorten in toom te houden. 

Daarom zouden we ook aan iedereen een oproep willen doen, om ook eens wilde bloemen in te zaaien. Ze zijn mooi en bieden perspectief voor ontzettend veel insecten, die op de achtergrond veel meer een positieve bijdrage aan de natuur leveren, dan wij vaak beseffen.

Mocht u nu ook wel interesse hebben en mogelijkheden, om een stukje grond in te zaaien met wilde bloemen, kijk dan eens op de website van bv Cruijdthoek wilde bloemenzaden, die gespecialiseerd zijn in gepaste mooie bloemen zaadmengsels. Dan heb je wel de mooie kleuren, zonder dat je het minder wenselijke "onkruid" inzaait. 

We wensen iedereen een bloemenrijke mooie lente en zomer toe. 

Wat kan een middagje Biesbosch toch mooi zijn. Heerlijk om al die eerste gewone zomergasten te zien, zoals blauwborst, fitis, zomertaling, rietzanger, roodborsttapuit en gewoon de boerenzwaluw. Hoewel al even bekend, mocht ik vandaag ook de juveniele kraanvogel zien en de practig wit gekleurde dijken van de madeliefjes. Puur genieten

Nieuwe commentaren

23.09 | 17:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vogelbescheming, de maandag na het eerste weekend van december

...
21.09 | 23:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek maar kan deze niet vinden op de website van Vogelbescherming.
Wat kan ik doen om mij aan te

...
31.08 | 23:46

Dit is een uitsluipende beekrombout. Excuses voor de late reactei

...
29.08 | 23:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

...