waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Vanmorgen mochten we weer genieten van onze nationale vogel, de Grutto, tijdens de weidevogel excursie op de Donkse Laagten. Een fantastische en enthousiaste groep deelnemers was om 10 uur present, om met elkaar op zoek te gaan naar de broedende weidevogels en zoveel andere mooie vogels, insecten en planten. Al aan het begin werden we verrast door een rietgors en daarbij een uitbundig zingende rietzanger, die bij wijze van spreken in de gaten werden gehouden door een visdief, die al speurend langs dezelfde rietkraag vloog. Een stukje verderop werden we verrast door een voor de Alblasserwaard wel bijzondere waarneming, een Tapuit. Okay zal geen blijver zijn, maar wel leuk om die even ter plaatse te zien. Ook een uit de kluiten gewassen roodwang schildpad, lag zich te koesteren in de zon. Een excoot die er niet thuis hoort, maar wel apart om te zien. En ja kort daarop zagen we de vogels, waar we voor gekomen waren, de weidevogels als Tureluur, Grutto en Kievit. Dat was genieten, zeker toen we al een drukke vader Kievit zagen, die zijn kuikens probeerde te verdedigen. Om deze tijd houden de meeste weidevogels, zich erg rustig, want ze moeten vooral geen aandacht trekken op hun nesten. Behalve natuurlijk, als je schattige kuikentjes op zoek zijn naar insecten in het lila tapijt van de pinksterbloemen. Een rustig overvliegdende buizerd, kon ook al niet op veel empathie rekenen, want op dat moment deed het er niet meer toe of je nu Tureluur, Grutto of Kievit bent, zulke kostgangers als buizerd, zijn ongewenst bezoek en dat lieten ze te zamen wel merken aan de vogel ook. Tja en dan dat eeuwig vrolijke deuntje van de Veldleeuwerik, daar moet je wel blij van worden. Al zingend, hoog opstijgend in de lucht, is dat echt een sfeer maker.

Het is goed leven in het natuurgebied de Donkse Laagten zullen de Brandganzen hebben gedacht, want hoewel het grootste deel al naar Zweden is vertrokken, zaten er nog vele honderden, zich tegoed te doen van het gras, rondom de vogelplas. Een Bruine Kiekendief werd gespot en dan zie je meteen dat moeder ganzen, hun kroost meenemen naar het water. Wat zeker ook een leuke waarneming was, dat er 2 Lepelaars aan het foerageren waren. Ze broeden hier, voor zover mij bekend niet, maar het was wel een leuke soort om te zien.

Het gebied was niet allen mooi qua vogels, maar ook wat betreft de grote kleurenpracht van de lentebloemen in een oer Hollands landschap. En daarin waren ook een aantal verrassend aantal zeldzame planten, als diverse orchideen en moeraskartelblad.

De stemming was goed en we genoten er allemaal van. En ongetwijfeld heeft iedereen iets moois mogen zien, wat zijn of haar interesse had. Na een kleine 3 uur lopen waren we weer terug op het startpunt en konden we terug zien op een prachtige tocht. Al napratend zagen we nog een bijna compleet witte buizerd en dat maakte de beleving compleet. En oh ja, mocht u ooit het geluid horen van 2 tikkende kiezelsteentjes tegen elkaar, dan weet u dat u te maken heeft met een Zwartkop.

Bij sommige kon ik zeggen tot ziens in bv de Kampina, bij anderen tot een volgende keer. Hoe dan ook, wanneer je excursies mag geven voor Vogelbescherming, ontmoet je fantastische mensen, waarmee je een band krijgt of hebt, waarin je het leuk vind om op zijn tijd met elkaar op ontdekking te gaan in al het moois wat onze natuur biedt.

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vogelbescheming, de maandag na het eerste weekend van december

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek maar kan deze niet vinden op de website van Vogelbescherming.
Wat kan ik doen om mij aan te

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.